Porady na skuteczne odchudzanie

 

  •  Picie zielonej herbaty wspomaga proces odchudzania, ponieważ ma ona właściwości oczyszczające nasz organizm. Ponadto działa przeciwnowotworowo. Pamiętaj, aby korzystać z jej cennych właściwości. Zieloną herbatę należy zaparzać w temperaturze 80 stopni, zalecana maksymalna ilość to 2-3 filiżanki dziennie.
  •  Zamiast tradycyjnych płatków kukurydzianych czy innych słodkich chrupek, które zjadałeś w ramach pierwszego śniadania, włącz płatki owsiane. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego na dłużej będziesz syty. Dodatkowo płatki pomogą ci ustabilizować poziom cukru we krwi. Dobrym dodatkiem do nich będą świeże owoce, orzechy lub migdały oraz jogurt naturalny lub jeśli dobrze tolerujesz mleko 2%.
  • Tłuszcze stabilizują poziom cukru we krwi, dlatego dłużej jesteś syty. Wybieraj tłuszcze, które korzystnie działają na nasz organizm (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Znajdziesz je w orzechach, oliwie, awokado. Warto wzbogacić dietę również o kwasy omega 3, które działają przeciwzapalnie, a znajdziesz je zwłaszcza w tłustych rybach oraz siemieniu lnianym. Z diety wyłącz nasycone kwasy tłuszczowe, które działają niekorzystnie na organizm, a zwłaszcza na układ krwionośny. Jego źródła to słodycze, gotowe produkty typu fast-food.
  •  Odpowiednia ilość wody i dobrze nawodniony organizm to gwarancja sukcesu. Osoby, które są odwodnione częściej sięgają po słodycze, przekąski i są bardziej zmęczone. Zwróć uwagę na nawodnienie zwłaszcza w upalne dni i po intensywnym wysiłku fizycznym.
  • Regularna aktywność fizyczna powinna na stałe zagościć w grafiku. Początki są trudne, musisz nabyć kondycji i wypracować sobie nawyk, że pójście na siłownię czy fitness jest czymś naturalnym (tak jak pójście do pracy). To mięśnie, a nie cudowna tabletka przyśpieszają przemianę materii.
  • W każdym posiłku staraj się zwiększać ilość błonnika pokarmowego. Prosta jajecznica może być dużo bardziej wartościowym posiłkiem, jeśli do jajka dodasz: pomidorki koktajlowe, cebulkę i garść liści szpinaku. Ciemne pieczywo zamiast jasnego spowoduje, że na dłużej będziesz syty.
  • Dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym wapnia, sprzyja lepszemu spalaniu tkanki tłuszczowej. Jego źródła to m.in. nabiał, sardynki, sezam, jarmuż, tofu.
  •  Zamiast kawy z cukrem i śmietanką, spróbuj włączyć zieloną herbatę. Jeśli jednak rano nie możesz obyć się bez małej czarnej, naucz się ją pić bez cukru, a opcjonalnie zamiast kalorycznej śmietanki dodaj mleko.
  • Uwzględnij w diecie odpowiednie ilości makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany - oczywiście te złożone) oraz odpowiednią kaloryczność diety redukującej.
  • Praktycznie w każdym z posiłków w ciągu dnia powinno znaleźć się białko, które zwiększa sytość. Jego źródła to przede wszystkim mięso, nabiał, jajka, a w dietach wegetariańskich - warzywa strączkowe. Zestawiaj je zawsze z warzywami, dzięki temu zachowasz odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową.
  • Większą połowę twojego talerza zarezerwuj dla warzyw, mniejsza część to produkty białkowe, zbożowe i tłuszcze. Warzywa zwiększają udział sycącego błonnika pokarmowego, przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Przy zwiększonej ilości błonnika pamiętaj o odpowiedniej ilości płynów.
  • Omijaj węglowodany proste, a zwłaszcza soki i napoje. Bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Warto wybierać soki warzywno-owocowe przygotowywane w domu z wyciskarki.
  • Zacznij ćwiczyć. Wysiądź przystanek wcześniej i przejdź trasę pieszo, zejdź po schodach zamiast korzystać z windy. Sukces w walce z kilogramami składa się z małych zmian.
  • Zacznij dokładnie żuć pokarm, jedz w spokoju i w skupieniu. Dopiero po ok. 20 min od rozpoczęcia posiłku poczujesz sytość.
  • Ogranicz alkohol. Nocne wypady na miasto połączone z piciem piwa czy drinkami zwiększają chęć na "małe nocne co nieco". Jedzenie w nocy jest niezdrowe i powoduje tycie.
  • Staraj się nie jeść wieczorami i w nocy. Na początku jest to trudne, ponieważ kierują Tobą stare przyzwyczajenia. Jeśli to ułatwi Ci zmiany, po kolacji nie wchodź już do kuchni, a na lodówce napisz zabawne teksty np "godzina policyjna - nie otwierać";-)
  • Po jedzeniu umyj zęby. Będzie to dla Ciebie sygnał, że posiłek się skończył i nie wolno podjadać. Dobrze sprawdza się żucie gumy, ale uwaga - u niektórych osób może ona nasilać apetyt.
  • Nie waż się za często. Twoją motywacją do zmian powinno być przede wszystkim zdrowie i zdrowy tryb życia, a to, że przy okazji zredukujesz kilka kilogramów powinno być sprawą drugorzędną.
  • Jeśli przygotujesz większą porcję na obiad - nie dojadaj resztek, część możesz spokojnie zamrozić. Taki zapas będzie dobrą alternatywą, jeśli nie będziesz mieć czasu na przygotowanie posiłku. Zamiast zamówić coś gotowego – przygotuj swoją mrożonkę.
  • Pomyśl nad swoimi przekąskami. Taką samą przyjemność sprawi ci zjedzenie jabłka czy winogron, jak pochłonięcie tabliczki czekolady. Do słodzenia możesz używać miodu. Jest dużo słodszy i zdrowszy niż cukier.
  • Jeśli jesteś praworęczny, spróbuj jeść lewą ręką. Zjesz wolniej i mniej, dzięki temu bardziej poczujesz smak potrawy i będziesz miał czas, aby podniósł się twój poziom cukru.
  • Wybierz sport, który lubisz - jogging, spacer. Każda aktywność fizyczna to wydatek energetyczny dla Twojego organizmu.
  •  Naucz się rozróżniać głód fizyczny od głodu emocjonalnego. Głód emocjonalny sprawia, że jesz szybko, kompulsywnie, byle co i od razu chcesz zaspokoić swoją zachciankę np. porcją frytek.
  • Niektóre przyprawy wspomagają proces odchudzania, ale też wzbogacają smak potraw oraz wspomagają proces trawienia.
  • Pamiętaj, że wszelkie zalecenia i ograniczenia dietetyczne oraz aktywność fizyczna nie przyniosą pożądanego efektu jeśli przez cały dzień żyjesz w dużym stresie i nie wysypiasz sie. Kortyzol, czyli hormon stresu skutecznie blokuje spalanie tkanki tłuszczowej, a więc przysłowiowo "wrzuć na luz..."

Skuteczne odchudzanie powinno być tak naprawdę zdrowym sposobem odzywiania - powyższe porady pomogą w utrzymaniu nie tylko linii, ale i zdrowia.